SİKH DİNİ


                                      SİKH DİNİ

                                   







sihizm genel olarak 16. ve 17. yüzyıllarda Kuzey Hindistan'da yaşamış olan on gurunun öğretilerini temel alan tektanrıcı bir dindir. 1500'lü yıllar civarında ortaya çıkmıştır. Dünya'daki büyük dinlerden sayılan Sihizm'in 23 milyondan fazla inananı vardır. Sihizm sözcüğü Sih sözcüğünden türemiştir. Sih ise öğrenci anlamına gelen Sanskrit kökünden türemiştir. Sihizm Sih Dini olarak da anılır. Bu dine inananlara Sih denir.

                                   



Hindistan’da Sih dinini 18 milyon kadar kişi izlemektedir. Önceleri Pencab bölgesinde etkin olan Sih dini, şimdilerde Hindistan’ın her yerine yayılmıştır. Sih’lerin Hint dinî grupları içinde en kolay tanınan grup olması; Guru Gobind Singh tarafından belirlenmiş olan taşımak zorunda oldukları beş sembolden ileri gelir,h
er birinin isimleri Pencabi dilinde K harfiyle başlayan bu objeler 5 K ya da Kakkas olarak bilinir. Bunlar Keş (saçın uzatılması), Kanga (tarak), Kara (çelik bilezik), Kirpan (hançer) ve Kaça'dır (alta giyilen bir tür kısa don/şort). Bu objelerin giyilmesi geleneği Halsa sistemi ile yakından ilgilidir ve onuncu guru Gobind Singh tarafından sistemleştirilmiştir.        
                             


      

Batı ülkelerinde Sihlerin Keş ve Kirpan gelenekleri zaman zaman ciddi sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır. Saçın kesilmemesi ya da uzatılmasını dini bir yükümlülük olarak kabul eden Sihler, çocuklarının saçlarını tepeden kapatacak şekilde bir kurdele ile bağlamakta, yetişkinler ise saçın tamamını kapatan bir türban kullanmaktadırlar.
   







                       






dizilerde filmlerde çokça kara(çelik bilezik) görüyorsunuz diyebiliriz ki bu sikh ve punjab ama benim sikh olmadığı halde o bilezikten takan çok arkadaşım vardı çoğuna sikh arkadaşları hediye etmiş ve hepsi şans getireceğine inanıyordu fazla mal göz çıkarmaz mantığı ne bulsalar takıyorlar :p demem ki o her kara takana sikh diyemeyiz ama saçı uzunsa ve tepeden bağlıysa işte buldunuz bir sikh :D genelde saçı arkadan örüp tepeden topuz yapıyorlar.Ben bhaag milkha bhaag filmini özlediğimde neden saçını sürekli öyle topladığını çok merak etmiştim bu merakım beni sigh dini ile tanıştırdı ve bilmeyenler,artık sizde öğrenmiş oldunuz :)

ayrıca arjit singh karan singh gibi ünlülerin soyadı da sikh dininden geliyor.

ve tabi ki en önemlisi  Sikh deyince aklımıza ilk gelecek olan Altın Tapınak,sizcede harika değil mi? umarım bir gün hepimiz görebiliriz! :)





Beni sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın! :) 
Instagram : https://www.instagram.com/hindistanii/

Facebook : https://www.facebook.com/hindistanii/
Snapchat : hindistani



bir sonraki yazıyı siz belirleyin,merak ettiğiniz konuyu aşağıya yorum bırakabilirsiniz :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

BAJİRAO MASTANİ HİKAYESİ

RANİ PADMAVATİ HİKAYESİ

Dilwale | Janam janam | Türkçe sözleri